Zrinjevac

Park Zrinjevac najpoznatiji je i jedan od najljepših zagrebačkih perivoja, i to prvi u nizu od osam perivoja iz Lenuzzijeve potkove, uređeni prema zamisli zagrebačkog gradskog mjernika Milana Lenuzzija. Zrinjevac je dobio ime po hrvatskom banu Nikoli Šubiću Zrinskom.

Do druge polovice 19. stoljeća Zrinjevac je bio pašnjak i oranica u vlasništvu župe Sv. Marka.

Kad je 1830. godine premješten stočni sajam s Harmice, oranice su uređene za novo sajmište, a trg dobiva naziv Novi trg.

Trg Nikole Šubića Zrinskoga dobiva ime po tristotoj obljetnici pogibije hrvatskog bana Nikole Šubića Zrinskoga.

Sajmište je ostalo do 1869. godine kada se seli na mjesto gdje se danas nalazi Hrvatsko narodno kazalište, a na Zrinjevcu se počinju graditi palače u stilu talijanske renesanse, neogotike i klasicizma. Do kraja 19. stoljeća Zrinjevac postaje lijepo uređen park.

Na sjevernom dijelu trga stoji meteorološki stup postavljen 1884. godine, dar gradskog liječnika Adolfa Holzera.

Na južnom dijelu smještena su poprsja povijesnih hrvatskih osoba – Frane Krste Frankopana, Nikole Jurišića, Julija Klovića, Ivana Mažuranića, Andrije Medulića i Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

U sredini parka 1891. godine postavljen je Glazbeni paviljon, dar Eduarda Pristera.

Sadnice platana, koje krase park Zrinjevac, dovezene su iz Trsta 1872./73. godine, 1877. uvedena je plinska rasvjeta, a klupe su postavljene u proljeće 1880. Vodoskok gljivu postavio je graditelj Herman Bolle 1893. godine.

Danas se na Zrinjevcu nalaze sjedišta brojnih državnih institucija, a sami park je mjesto gradskih festivala, koncerata i ostalih zbivanja.

CATEGORIES
TAGS
Share This
NEWER POST
OLDER POST

COMMENTS

Disqus ( )