Medvedgrad

Podizanje utvrde Medvedgrad povezana je s provalama Tatara u 13. stoljeću. Medvedgrad se nalazi na 583 metara nadmorske visine na obroncima Medvednice.

Počeo ga je graditi kanonik Benko 1244. godine nakon provale Tatara na ove prostore sa svrhom da obrani Kaptol i da se u njemu može sakriti crkveno blago Zagrebačke biskupije, u slučaju da ponovo dođe do tatarskih pohoda i provala. Medvedgrad je dovršen nakon šest godina, imao je krasne dvorane, nekoliko kula, snažne bedeme, kapelicu Sv. Filipa i Jakova.

Zemljište za izgradnju je darovao Bela IV Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Održavanje Medvedgrada bilo je skupo, mijenjali su se vlasnici, plemićke obitelji, kapetani, banovi, župani. Medvedgrad je bio strah za stanovnike obližnjih sela i Gradeca kojima su vlasnici Medvedgrada krali stoku i urode, a ljude otimali i zatočili u čvrsti grad, tražeći od njihovih obitelji otkupninu.

Iz tog vremena potječu priče i legende o Crnoj kraljici.

Posljednji stanovnici Medvedgrada bili su Gregorijanci. Medvedgrad je 1590. godine stradao u jakom potresu. Godine 1994. kraj utvrđenog starog grada izgrađen je memorijalni spomenik „Oltar domovine“ na spomen palim braniteljima za slobodu i nezavisnost Hrvatske, djelo kipara Kuzme Kovačića i skupine  arhitekata.

CATEGORIES
TAGS
Share This
NEWER POST
OLDER POST

COMMENTS

Disqus ( )