Ilica

Glavna zagrebačka ulica Ilica prostire se od Trga bana Josipa Jelačića sve do Vrapča. I danas mnogi misle da je Ilica najduža ulica u Zagrebu, međutim, varaju se. Prva po dužini je Slavonska avenija s osamnaest kilometara, zatim Zagrebačka avenija, Radnička cesta i četvrta po dužini Ilica s 5660 metara.

Bez obzira na dužinu, Ilica je bila najvažnijom zagrebačkom ulicom.

Ime Ilice datira iz 1431. godine kada se spominje kao potok, iako se tako nazivalo i brdo ispod kojeg je izvirao potok Ilica. U to vrijeme još nije bilo naselja uz potok, sve do kraja 15. stoljeća kada počinje naseljavanje, a ljudi su se bavili lončarstvom.

S vremenom iličko područje postalo je sve više zanimljivo, posebno poduzetnicima.

Nekadašnji Ilički trg, današnji Britanski trg bilo je glavno mjesto trgovanja krajem 19. stoljeća, a osim velikog broja trgovina Ilica je imala niz poznatih hotela i gostionica. Jedni od najotmjenijih zagrebačkih hotela toga vremena bili su K caru austrijanskom i Kruna, koji su danas u funkciji robne kuće Nama.

Najstariji hotel u Ilici bio je Lovački rog, današnji Jagerhorn, svratište za srednji sloj ljudi.

Krajem 19. stoljeća Ilica je dobila pločnike, 1891. tramvaj s konjskom zapregom, 1907. godine električne svjetiljke, a tek 1910. godine kolnik.

CATEGORIES
TAGS
Share This
NEWER POST

COMMENTS

Disqus ( )