Tehnički muzej

Na Savskoj cesti broj 18 nalazi se Tehnički muzej – muzej znanosti i tehnike. Smješten je u zgradi iz 1948. godine koju je projektirao arhitekt Marijan Haberle za potrebe Zagrebačkog velesajma. Preteča Tehničkom muzeju bio je Trgovačko-obrtnički muzej osnovan krajem 19. stoljeća. Idejni začetnik ovakve vrste muzeja je sveučilišni profesor dr.sc. Božo Težak, a prvi direktor Predrag Grdenić.

Odluka za osnivanje Tehničkog muzeja donijeta je 1954. godine, međutim Muzej je osnovan kasnije 1959. godine, i to po uzoru na velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu.

Tek kasnije, 14. siječnja 1963. godine otvaraju se za javnost prvi odjeli: „Transformacija energije“, „Prometana sredstva“ i „Rudarsvo“, zatim 1964. godine zbirka „Nafta“ i odjeli „Astronautika s planetarijem“ dok je „Demokratski kabinet Nikole Tesle“ obnovljen 2006. godine.

Stalni postav obogaćen je „Alejom skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike“ u parku na otvorenom dok su odjeli „Osnove poljodjelstva“ i „Rudarstvo-geologija-nafta“ prošireni oglednim pčelinjim košnicama i sobom, „Zemljomjerstvo“ katastarskim uredom, a odjel „Transformacija energije“ zbirkom modela strojeva nazvanom „Toplinska moć vatre“.

U sklopu Muzeja djeluje i specijalna knjižnica s knjižničkim fondom od  12 000 svezaka.

Kroz Tehnički muzej dosad je prošlo više od pet milijuna posjetitelja te slovi najposjećenijim muzejom u Hrvatskoj.

 

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Disqus (0 )