Škola primijenjene umjetnosti i dizajna

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna (popularno ŠPUD) je najstarija likovna umjetnička škola u Hrvatskoj, smještena  na Trgu Republike 11 u Zagrebu.

Obrtna škola nastala je iz ideje Izidora Kršnjavoga i osnivanja 1878. godine „Društva umjetnosti“ koje je utemeljilo Muzej za umjetnost i obrt i Obrtnu školu, osnovanu 1882. godine, dvije godine poslije velikog potresa u Zagrebu. Kako su za popravak nastale štete i obnovu grada trebali obrtnici, Izidor Kršnjavi isposlovao je otvaranje Obrtne škole, današnje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Škola je svečano otvorena 10. prosinca 1882. godine u unajmljenom prostoru na Dolcu 2.

Izgradnjom nove zgrade Muzeja za umjetnost i obrt na tadašnjem Sveučilišnom trgu, škola se 1891. godine seli, i tamo je do danas. Prvi ravnatelj škole bio je graditelj i arhitekt Hermann Bolle, voditelj obnove zagrebačke Katedrale, koju su obnavljali prvi polaznici. Od svojih prvih dana do danas Škola primijenjene umjetnosti i dizajna fenomen je kulturnog i umjetničkog života grada Zagreba, obrazujući najpoznatije zagrebačke umjetnike, stvaraoce, arhitekte i graditelje.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Disqus ( )