Prva slastičarna

Prije pojave prve slastičarnice, prije dvjestotinjak godina, Zagrepčanke i Zagrepčani sami su pekli kolače. U pučkim kućama kolači su bili jednostavni, od slatkog tijesta i pekmeza dok su se u bogatijim kućama koristili izdašniji recepti.

Prva zagrebačka slastičarnica datira s prijelaza 18. u 19. Stoljeće, u Mesničkoj 49 kod Ivana Kordana.

Prvi službeni zagrebački slastičar bio Jakob Leiber, doselivši se 1826. godine iz Njemačke u Zagreb. U prvo vrijeme Leiber je „prigriscima“ – sitnim pecivom i kolačićima, opskrbljivao tadašnje znamenite kavane „K caru austrijskom“ (poslije znan kao „Lovački rog“), zatim „K carskom gostioničaru“ na Harmici, gdje ponudio i prvi put sladoled nazvan „figure s puno fantazije“.

Slastičar Jakob Leiber kasnije se osamostalio te otvorio prvu „Kazališnu kavanu“ i slastičarnicu u prizemlju Amadeova kazališta u Demetrovoj ulici na Gornjem gradu. Od njegovih slatkih delicija „slavu“ je stekao sladoledom, sitnim pecivima, tradicionalnim zagrebačkim paprenjacima, uštipcima, tzv. buterkrafinima, pitom od jabuka (apfelpita) te palačinkama sa šatoom, poznatije kao „Omlette gefullt“.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Disqus (0 )