Muzej za umjetnost i obrt

Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu osnovan je 20. lipnja 1880. godine na inicijativu Društva umjetnosti i njegovog predsjednika Izidora Kršnjavoga koji je imao ideju da će uz pomoć jednog takvog muzeja privući umjetnike i obrtnike u Zagreb.

Za prvi stalni muzejski postav prikupljeni su uzorci od Društva umjetnosti te pokloni kolekcionara i muzeja europskih gradova.

Prva zbirka Muzeja za umjetnost i obrt izložena je na dvije lokacije, u stanovima u Gajevoj i Praškoj ulici.

Nakon snažnog potresa u Zagrebu 1880. godine prema planovima uglednog arhitekta Hermana Bollea započela je gradnja nove zgrade te se od otvorenja 1891. godine do danas Muzej za umjetnost i obrt nalazi na istoj lokaciji.

U vrijeme Prvog svjetskog rata u zgradi Muzeja imao je svoju bolnicu Međunarodni crveni križ.

Muzejski primjerci povećani su za vrijeme ravnatelja Gjure Szaboa koji je organizirao akcije prikupljanja primjeraka s terena te je i otkup primjeraka bio je naklonjen vlasnicima primjeraka. U Muzeju za umjetnost i obrt početci su Moderne galerije dok je veliki fundus narodnih rukotvorina ustupljen Etnografskom muzeju. Muzej za umjetnost i obrt jedan je od najvećih muzeja u Hrvatskoj, a stalno se osuvremenjujući novim postavima, sadržajima i kulturnom ponudom.

U Muzeju se čuva više od 100 000 predmeta lijepe i primijenjene umjetnosti u vremenskom rasponu od 14. do 20. stoljeća.

Muzej ima stalni postav, na tri kata i na više od 2.000 m2 muzejskog prostora te uključuje oko 3 000 eksponata. Muzej ima vlastite restauratorske radionice specijalizirane za metal, keramiku i staklo, tekstil, slikarstvo i polikromnu skulpturu.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Disqus ( )