Marija Jurić Zagorka

Marija Jurić Zagorka (1873. – 1957.), hrvatska spisateljica, prva hrvatska novinarka i borac za ravnopravnost žena.

Teško napreduje od anonimne reporterke do afirmirane političke novinarke.

Svoje članke morala je potpisivati različitim pseudonimima, od kojih je izabrala „Zagorka“ zbog ljubavi prema ljudima iz hrvatskog puka.

Za vrijeme rada u „Obzoru“ izvještavala je o političkim zbivanjima, a jedno je vrijeme bila i dopisnica iz Budimpešte i Beča te prva žena koja je izvješćivala iz Hrvatskog sabora. U spomen toga današnji novinari dobili sobu za rad u Hrvatskom saboru koja se zove „Novinarska soba Marija Jurić Zagorka“.

Iz ljubavi prema hrvatskom jeziku, koji je početkom 20. stoljeća potisnut iz javnosti zbog službene uporabe mađarskog i njemačkog jezika, a na nagovor i pod pokroviteljstvom biskupa Strossmayera, Marija Jurić Zagorka počinje oko 1910. pisati povijesne romane, dodatak listovima.

Marija Jurić Zagorka imala je veliki utjecaj na najširu čitateljsku publiku upravo svojim romanima iz hrvatske povijesti.

Važnija djela: Grička vještica, Gordana, Vitez slavonske ravni, Tajna Krvavog mosta. U Tkalčićevoj ulici postavljen je spomenik u njezinu čast – Marija Jurić Zagorka, kroničarka Zagreb.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Disqus ( )