Manduševac

“Ak dojdeš v Zagreb i napiješ se vode na Manduševačkom zdencu, nigdar iz Zagreba ne buš otišel“, i danas se govori za najpoznatiju zagrebačku fontanu na Trgu bana Josipa Jelačića. Manduševac je izvorište vode na nekadašnjoj tržnici Harmica, današnjem Trgu bana Josipa Jelačića,  koje se prvi put spominje u 14. stoljeću.

Ispod fontane Manduševac nalazi se izvor koji je do kraja 19. stoljeća služio Zagrepčanima kao važan izvor vode, kojemu su prema nekim predajama pridavali i ljekovito svojstvo.

Vodu s Manduševca cijenili su i zagrebački biskupi. Iako su imali svoje izvore, slali bi sluge baš po tu vodu. U 17. stoljeću oko Manduševca se razvilo sajmište.

Postoji legenda prema kojoj je na tom zdencu lijepa djevojka Manda srela viteza koji ju je zamolio vode. Rekao joj je “Mando, dušo, zagrabi vode”.

Prema toj izreci su i Zagreb i Manduševac dobili ime.

Godine 1898. Trg bana Jelačića rekonstruiran je i popločan te je pritom Manduševac zatrpan. S vremenom se zaboravilo na njega. Zbog toga je nastalo veliko iznenađenje kad je prilikom rekonstrukcije tadašnjeg Trga republike (današnjeg Trga bana Jelačića) 1986. godine, izvor ponovo pronađen te na molbu građana Manduševac ponovo postoji.

Do danas postoji predaja o Manduševcu kao zdencu sreće koji ispunjava želje ako se ga u njega ubaci kovanica.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Disqus (0 )