Hotel Esplanade

Legendarni Hotel Esplanade Zagreb izgrađen je za potrebe putnika glasovitog vlaka Orient Expressa koji je prometovao na liniji Pariz-Istambul te zbog nedostatka hotela u neposrednoj blizini Glavnog željezničkog kolodvora. Raspisan je međunarodni natječaj 1917. godine na koji su se javili najpoznatiji arhitekti onog vremena, a za izvoditelja je izabran Nijemac Otto Rehnig, čije je originale preradio zagrebački arhitekt Dionis Sunko.

Ime Hotela „Esplanade“ izvorno znači „polje“, vjerojatno jer je izgrađen na prostranom polju zapadno od Glavnog kolodvora.

Izgradnja Hotela Esplanade trajala je samo dvadeset šest mjeseci, a svečanom otvaranju 22. travnja 1925. godine prisustvovalo je više od 200 gostiju, uzvanika, bankara, veleposlanika, novinara, a među njima i tadašnji gradonačelnik Zagreba Vjekoslav Heinzel.

Tijekom Drugog svjetskog rata okupljalište njemačkih časnika i središte Gestapa u Zagrebu.

Hotel je bio središte zagrebačkog društvenog života, 20-ih je bi skrovište ljubavnih parova. Početkom šezdesetih godina 20. stoljeća Hotel Esplanade postaje dio Inter-Continental Hotel korporacije, a 1968. nominiran je za najbolji hotel u Europi i Bliskom istoku.

Znameniti Hotel Esplanade u više od osam desetljeća postojanja ugostio je mnoge znamenite svjetske ličnosti te je do danas sinonim zagrebačkog visokog hotelijerstva i turizma.

CATEGORIES
TAGS
Share This
OLDER POST

COMMENTS

Disqus (0 )