Crkva Svete Marije

Pretpostavlja se da je ova dragocjena barokna građevina, Crkva Sv. Marije, izgrađena neposredno nakon provale Tatara, sredinom 13. stoljeća te se zbog toga smatra jednom od najstarijih crkava u Zagrebu. U to doba biskup Timotej gradi novu katedralu, dok Crkva Sv. Marije služi kao stolna crkva o kojoj se skrbe redovnici cisterciti.

Nakon njihova odlaska iz Zagreba, Crkva Sv. Marije kratko je napuštena, a 1511. godine postaje župna crkva na mjestu koje se zvalo Dolec (Dolac). U svojoj dugoj povijesti Crkva Sv. Marije mijenjala je izgled i namjenu.

Za vrijeme građanskih ratova i najezde Turaka prema Zagrebu, u Crkvi se nalazilo spremište oružja.

Preuređenje u baroknom stilu započelo je 1740. godine, i to u nekoliko etapa kada Crkva dobiva vitki toranj.

Kipovi na oltarima i reljef propovjedaonice radovi su ljubljanskog kipara i graditelja Franje Rottmana, a iluzionistička freska iza oltara slovenskih slikara – oca i sina Franca i Krištofa  Jelovšeka. Za čudo Crkva Svete Marije nije stradala u velikom potresu 1880. godine pa je služila za bogoslužje tijekom obnove Katedrale.

Uz Crkvu do sredine 19. stoljeća postojalo je groblje, a posljednji u Crkvi pokopan je zagrebački biskup dr. Josip Lang 1927. godine. Nakon rušenja Dolca 1925. godine i gradnje nove tržnice, Crkva Sv. Marije ostala je skrivena iz novih zgrada, otvorena još jedino prema zapadu i Tkalčićevoj ulici.

Tadašnji Radio Zagreb je od siječnja 1933. godine pa do Drugog svjetskog rata iz Crkve Svete Marije prenosio nedjeljne svete mise.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Disqus ( )