Crkva sv. Marka

Crkva Sv. Marka spada u najpoznatije i najstarije spomenike i simbole grada Zagreba. Podizana je zajedno s nastankom Gradeca. Stradala je u naletu Mongola, 1242. godine, a obnovljena je 1256. godine.

U prošlosti na trgu oko Crkve odvijao se glavni život Gradeca – sajmovi, trgovanje, javno kažnjavanje.

Kod oltara Sv. Križa u Crkvi ili ispred kroz povijest prisezali su članovi Gradskog poglavarstva, gradski sudac, hrvatski banovi, a cehovi bi polagali svoje zastave. U nekoliko navrata bila je na meti za rušenje koje su, nasreću, sprječavali mnogi ugledni Zagrepčani.

Crkva Sv. Marka poznata je po raskošnom južnom portalu iz 14. stoljeća s kipovima dvanaest apostola, a na sjeverozapadnom zidu nalazi se kopija najstarijeg zagrebačkog grba (Gradeca) iz 1499. godine. Zvonik Crkve dovršen je 1669. godine i tada je na njega postavljen sunčani sat, graditelja Antuna Maczetta.

Crkva Sv. Marka obnovljena je u 19. stoljeću prema projektu bečkog arhitekta Friedricha von Schmidta, a radove je izveo Hermann Bolle.

Crkva je pokrivena krovom s dva grba: trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije te grbom grada Zagreba.

Na glavnom oltaru nalazi se Meštrovićev „Razapeti Krist“,  na oltaru Sv. Marije „Madona s Isusom“, a na oltaru Sv. Križa njegova „Pieta“. Unutrašnjost Crkve krase freske Joze Kljakovića i ulja na platnu Ljube Babića.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Disqus ( )