Baščanska ploča

Baščanska ploča jedan je od najstarijih pisanih kamenih spomenika na glagoljici. Pronađena je 15. rujna 1851. godine u crkvi Sv. Lucije u Jurandvoru kod Baške na otoku Krku, zahvaljujući Petru Dorčiću, baščanskom župniku. Redovnici su oko 1100. dali uklesati glagoljicom opis darivanja na Baščansku ploču na kojoj se spominje ime kralja Zvonimira. Izvorno je Baščanska ploča bila lijevi plutej ili pregrada na crkvenom septumu ,tipičnim za predromaničko i romaničko razdoblje na jadranskoj obali. Teška je oko osam stotina kilograma, visoka devedeset i devet, a široka sto devedeset i devet centimetara.

Hrvatski povijesni i jezični istraživači još je nazivaju „dragi kamen hrvatskog jezika“.

Baščanska ploča isklesana je od bijelog vapnenca, a njezino povijesno značenje je zbog spominjanja kralj Zvonimir na narodnom jeziku. Ploču je pronašao 1851. godine župnik Petar Dorčić ugrađenu u pod crkve dok ju je Ivan Kukuljević Sakcinski predstavio znanosti. Čitači Baščanske ploče bili su krčki kanonik Ivan Crnčić i Franjo Rački.

Original Baščanske ploče izložen je u predvorju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, a u crkvi Sv. Lucije nalazi se kopija.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Disqus (0 )